A profil kialakítása

Profil oldalnak tulajdonképpen azt a bemutatkozó felületet nevezzük, ahol az adott társkeresőről megjelennek a publikus információk, fényképek, adatok, mely alapján eldöntheti a másik fél, hogy szeretne –e egyáltalán kapcsolatba lépni az illetővel. Mennyire felel meg elvárásainak, szimpatikus –e számára az, amit lát.

A kezdeti félelmek, melyek egy társkereső oldalra történő regisztrációt öveznek, előbb-utóbb elszállnak és megtörténik végül a regisztráció. Ekkor viszont már csak azt várja a regisztráló, hogy azonnal levelet küld a szőke herceg, vagy egy álom lány. Ez nem ilyen egyszerű! Ahhoz, hogy siker koronázhassa a vállalkozást, ha már arra adta a fejét valaki, hogy egy társkereső oldalra regisztrál, elengedhetetlen a tudatosan és okosan felépített, jól megszerkesztett adatlap.

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az adatlapi információk kitöltésének- és sok időt sem szentelnek a profiljuk felépítésére. Csak a legszükségesebb információkat adják meg, mondván, hogy a többi úgysem fontos. De igen, fontos! A lehető legfontosabb!

Fontos, hogy egy adatlap úgymond sikeres legyen. Persze ez nem azt jelenti, hogy hazudni kell rajta, - sőt, az egyáltalán nem ildomos - de igen is számít, hogy hogyan írunk, és mit írunk. Ki van –e rendesen töltve? Milyen képet kap rólunk az érdeklődő? Erre igen is időt kell szentelni és nem lehet egy összecsapott valami az sem, amit magunkról írunk, hiszen életünk párját keressük. Egyáltalán nem mindegy, hogy havonta egy valaki ír rá az emberre annak kapcsán, amit látott a profilon, vagy esetleg napi 10-20 levél, vagy videó üzenet is érkezik. A nagy számok törvénye alapján, ha több felhasználóval beszélgetünk, hamarabb megtalálhatja az ember azt, akit valóban keres, de a beszélgetés, illetve a kapcsolat felvétel induló alapköve az adatlap.

Tehát éppen ezért nagyon fontos az adatlap részletekbe menő kitöltése. Az általános adatoktól, a kiegészítő adatokon át, az extra adatokig. A legapróbb részletnek is nagy szerepe van. Lehet, hogy egyetlen kérdés válasza lesz az a döntő tényező a kérdések sokaságából, melynek köszönhetően levelet kaphat talán éppen attól az embertől, akivel akár az egész életét is el tudja képzelni. Ne szalassza el ön sem csak azért a lehetséges társ jelölteket, mert esetleg üresen hagyott néhány vagy akár számos adatmezőt! Az emberek kíváncsiak arra, hogy a másik mit ír magáról. Kíváncsiak a szokásaira, az életvitelére, világnézeteire. Drasztikusan csökkenti az érdeklődő tagok számát és így a saját esélyeit is a pártalálásra a hibás, vagy rosszul felépített, esetleg hazugságoktól és/vagy nyelvtani hibáktól hemzsegő, minimális kitöltöttségű adatlap. Az sem szerencsés, ha egy üresfejű ember látszatát kelti a profil. Főleg a fiatalabb hölgyek körében figyelhető meg, hogy butának tettetik magukat, és ezzel próbálnak szimpatizálni férfiakkal, de ez egyáltalán nem nyerő. Persze nem okosodónak kell lenni, de az egyáltalán nem erény, ha valaki semmihez nem tud hozzászólni. Nincs meg egy alap intelligenciája és egy reális világnézete.

A profilkép

A profilkép az egyik legfontosabb része az adatlapnak. Tulajdonképpen mondhatni, hogy ez dönt el szinte mindent. Itt nem az a legfontosabb, hogy valaki szépnek tartja magát, vagy sem, hiszen mindenkinek más a szép, és a szépség eléggé relatív. A fotó nélküli adatlapokat sokan ki sem listázzák és rájuk sem kattintanak. Mindenképp fontos tehát, hogy legyen az adatlapon profilkép.


Persze az sem mindegy, hogy milyen.  Egy frissen készült (ne 10-15 évvel ezelőtti) kép legyen. Ne másról készült kép legyen, és az is fontos, hogy önre lehessen ismerni a kép láttán.

A leggyakoribb hiba, hogy picike maga a kép, és ez által nem nagyítható. Javasoljuk, hogy mindenképp legyen minimum 800 x 800 px. méretű egy feltöltött fotó, de inkább nagyobb. Lehetőleg ez a kép egy jó minőségű portré legyen, amin teljesen jól látszik az arc, és az is fontos, hogy szemből készüljön. Látszódjanak a szemek! Ne viseljen rajta napszemüveget, és bészból- vagy egyéb sapkát, kalapot sem, ami beárnyékolja, takarja az arcot, fejet! Ne egy moarés sötét, kivehetetlen fotó legyen, de a fakó, világos, túlexponált kép sem szerencsés! Sokszor látunk egészalakos, vagy olyan távoli képeket, amelyek semmitmondóak. Ezeket is célszerű kerülni. Nem ritkák a tükörből készült mobilos/vakus képek sem. No ezek a lehető legrosszabbak. Kicsi a méretük, általában rossz a minőségük, becsillannak, stb. Ezek a hibák nem csak az adatlapot tudják egy minőségen aluli kategóriába sorolni, de annak tulajdonosát is minősítik. Az erőltetett mosoly is rossz ómen. Az erőteljes smink, a túlzottan kivágott dekoltázs szintén kerülendő, na persze, ha nem egy olcsó nőcske benyomását akarja valaki kelteni, aki bármire kapható. Aki komoly kapcsolatot keres, az az ilyen adatlapokat messziről elkerüli. Ugyanúgy az erotikus hatású képek is csak a kalandokra vágyókat vonzzák be.

Az is fontos, hogy a profilképet követően egész alakos képek is kapjanak helyet a galériában, amelyek ne legyenek homályosak és ne túl távoliak. Sokan úgy titkolják esetleges túlsúlyukat, hogy nem töltenek fel egész alakos képeket, de nincs értelme ezt eltitkolni, hiszen a személyes találkozón ez óriási csalódás lehet, nem beszélve arról, hogy így az nem is lesz sikeres, és borítékolható, hogy ez esetben nem lesz következő randi. Amennyiben valaki nem molett, már csak azért is tegyen fel egész-alakos képet, nehogy azt higgyék, hogy az, miközben nem. A molett hölgyeknek és némi plusz kilóval rendelkező uraknak pedig azért sem érdemes ezen tulajdonságukat véka alá rejteni, mert sok férfinak bejönnek a molett hölgyek, a testesebb urak pedig biztonságérzetet adnak a hölgyek számára.


Aki érdeklődik ön iránt, az próbálja kielemezni, a fényképek alapján, hogy milyen közegben érzi jól magát, milyen a baráti köre, milyen körülmények között élhet, mi van a háttérben, hol készült a kép. Fontos az is, hogy milyen a testtartása, milyen az öltözete, milyen a testbeszéde, arckifejezése. Az élethelyzeteket és különféle szituációkat bemutató képek is sokat elárulnak. Tehát érdemes minél több helyszínen és élethelyzetben készült fotókkal megjelenni, hogy el lehessen képzelni az ön viselkedését egymástól eltérő közegekben is. Más lehet egy baráti társasággal készült, esetleg bulizós kép, mint egy üzleti konferencia, vagy kirándulás stb. Ezek a képek azért is fontosak, hogy a lehetséges partner jelölt bele tudja –e magát képzelni azokba az élethelyzetekbe, amelyekről fotót lát önről, hiszen a cél az, hogy mindketten társra találjanak és hogy az életterük közössé válhasson. Mindezek ellenére maximum tíz kép feltöltése lehet ízléses. Ennél több már nem javasolt.

Adatok és bemutatkozó

A képet az alapadatok követik, amit ezt követően megnéz a látogató, mint életkor, magasság, súly. Itt nem érdemes hazudni, mert ha valaki valóban társat keres, az első találkozó alkalmával ezek úgyis kiderülnek. A levélváltásig, azaz, az ahhoz való kedv meghozatalához első sorban a bemutatkozó szöveg, majd a kiegészítő-, és extra adatok vezetnek. Ezek az információk döntik el végleg, hogy az illető billentyűzetet ragad és ír önnek, vagy továbblép a következő adatlapra.

A bemutatkozó szöveget illetően kerülendő a hosszú litánia, és az idézetek is. A „Nem tudom mit írjak ide.” és az „Örültek kerüljenek” szöveg szintén nem vezet sehová. Az ún. őrült ettől még írni fog. Ne az őrülteknek írja meg a bemutatkozóját, hanem élete párjának, akit szeretne maga mellett tudni akár egy életen át. Az érdeklődő önre kíváncsi! Itt lehetősége van némi életképet adnia számára, hogy mivel is foglalkozik, hogyan telnek a napjai, mi az Ön számára a fontos. A Goethe idézetek még számtalan helyen megtalálhatóak az interneten, de az ön bemutatkozója nem feltétlen. Nem lesz meg egyik irodalmi személy idézetei között, sem más oldalakon, tehát kézenfekvő azt ide, az adatlapra írni. A bemutatkozó lehet szellemes, de ne legyen túlságosan erőltetett. Lehet őszinte, de ne adja ki a személyes dolgait. Ne mesélje el gyermekkorát és ne ecsetelje anyagi helyzetét, vagy sanyarú sorsát sem. Ez nem kelt jó benyomást. Mint ahogyan az sem, ha valaki a márkás autójával, rózsadombi ingatlanával, vezetői beosztásával, esetleg kiemelkedő anyagi helyzetével henceg.

A bemutatkozóban érdemes inkább leírni egy hangulatot, egy közeget, amiben jól érzi magát, amely elárulja hol, hogyan érzi jól magát, milyen általános jellemzői vannak, mit szeret szabadidejében csinálni, mi a hobbija, és hogy milyen társ az, akit szeretne maga mellett tudni. Érdemes óvakodni a közhelyektől, az anegdótázástól és a nagy bölcseletektől is.

A bemutatkozó szöveg megírásánál ki kell emelkedni a középszerűségből és valami egyedit kell alkotni. Ez nem túl egyszerű, de nem is olyan félelmetesen nehéz, mint ahogyan gondolja. Lássunk néhány konkrét példát!

Az általánosságok helyett inkább konkrétumokat fogalmazzon meg. Tehát ne írja azt le, hogy „szeretem a könyveket”, „szeretek olvasni”, „szeretem a napsütést”, „szeretem a szép lányokat”, „szeretek moziba járni, kirándulni, utazni”, „szeretem a focit és az autókat” stb. Ezeket majdnem mindenki szereti és majdnem mindenki ezeket is írja le a bemutatkozójában.

Ezek túlzottan általános megfogalmazások, de mire is gondolunk konkrétumok alatt? Írja inkább azt a fentiek helyett, hogy „elbűvölnek a Poirot regények, és a Sherlock Holmes történetek”. Az érzések kifejezése és a hangulatfestő szavak is színesítik, egyedibbé teszik a bemutatkozót. Például: „Szeretem a nyári zápor illatát, amint elveri a port a forró aszfalton. Ilyenkor ellenállhatatlan vágyat érzek fürdeni a lehulló esőben és mezítláb végigcsattogni egy lenge ruhácskában a hűs aszfalton.” Ezek a kis színes életképek rettentő nagy hatást tehetnek az érdeklődőre. Máris kiemelkedik a bemutatkozó a középszerűségből. Fontos, hogy itt önmagáról lényegi információkat soha ne áruljon el, tehát ami szorosan köthető a személyéhez és visszaélésre adhat okot, viszont amit leír és színes elemekben megfogalmaz, az legyen igaz! Egy-egy jelentéktelen picike kis dolog még vonzóbbá tudja tenni az adatlapot és sarkallhatja a másik felet a kapcsolatfelvételre. Tehát pl. megfogalmazhat  hasonlókat: „A fehérbort egy vacsora előtt én mindenképp egy kis tölgyfából készült fa kanálka segítségével ízlelem meg, amit mindig az ingem zsebében tartok, mert az igazi zamata csak akkor érezhető igazán, ha az a tölgyfa aromájával elvegyül.” vagy „A fagyit mindig úgy eszem, hogy soha nem nyalom meg a gombóc tetejét, csak mindig az aljáról felfelé koptatom kör-körös irányban.”

Egy bemutatkozóban a közhiedelemmel ellentétben, a nagyon fontos dolgokat nem kell megosztania az embernek magáról. Erre ott lesznek a személyes találkozók, és ahogy mélyül a kapcsolat, csak úgy érdemes ezeket megosztani fokozatosan a másikkal, ha erre érdemessé válik.

 A keresett partner

A keresett partnerre vonatkozó leírás kapcsán érdemes lehet pár kérdést is megfogalmazni, hogy ezzel is inspirálhassa az érdeklődőt a levélírásra/kapcsolat felvételre. Azt sem javasolt ecsetelni, hogy milyen emberek levelét nem várja, és kik ne írjanak. Ez csak olaj lehet a tűzre és már csak azért is írni fognak. Ráadásul ez el is riaszthatja a levélírástól azokat, akiktől éppen, hogy levelet várna. Inkább azt érdemes megfogalmazni, hogy milyen emberekkel kerülne szívesen kapcsolatba.

Kapcsolódó tartalmak