Segítség! –egyedülálló szülő vagyok

Mi hárman vagyunk egy család a gyermekeimmel, és nekem ugyan már nem kell senki rajtuk kívül. Így vagyunk mi teljesek. –mondja egy kétgyermekes anyuka, aki egyedül maradt a gyermekeivel.

Nos, ez a világegyetemet is megrengető-, a lehető legnagyobb emeletes őrültség, amit egy anya, vagy apa kijelenthet. A megkeseredett, gyermekeiket egyedül nevelő szülők hajlamosak olyan falat emelni maguk és gyermekeik köré - ezzel elzárkózni a külvilágtól -, amelyen ugyan át nem hatolhat senki.

Egyszerűen a múlt sérelmeit nem vetítheti senki a jelen és a jövő terhére és főleg nem úgy, hogy annak a legnagyobb kárát gyermeke szenvedje el. Persze ezzel maga a szülő is óriási károkat szenved még akkor is, ha ő maga úgy gondolja, hogy nem, vagy csak nem vesz róla tudomást. Első sorban a gyermek reális értékrendje soha nem fog tudni kialakulni, ha nem egy normális családmodellben nevelkedik fel. Másod sorban ilyen esetekben kimondható, hogy a szülő sem rendelkezik helyes nézetekkel, sőt, a súlyát sem érzi tettének, illetve helytelen gondolkodásának.

- Majd én leszek az apjuk is. –mondja egy egyedülálló anyuka.

Hát nem! Ez teljességgel kizárt. Nem pótolhatja egy nő az apai szerepet, mint ahogyan egy férfi sem az anyai szerepet. Óriási hátulütője van mindkettőnek és ezzel nem csupán a gyermek fejlődése és értékrendje a tét, hanem magának a szülőnek az értékrendje is erősen megkérdőjelezhető.

Ma Magyarországon a gyermekek mintegy 22%-a csonka családban nő fel, akiket egyetlen szülő nevel fel.

Nem ritka a gyermeküket egyedül nevelő anyukáknál, hogy a gyermekben (fiú gyermek) ödipuszi hajlamok törnek a felszínre (Ödipusz-komplexus). Ennek a megfelelője leány gyermekeknél az Elektra-komplexus.

A gyermek egészséges fejlődéséhez tehát mindenképp két valóságos szülőre van szükség, viszont az egészséges fejlődés csak az egyik kritikus pontja a mindennapoknak.

Egy gyermekkel számos kötelesség feladat és költség is párosul, amelyet óriási erőfeszítés, energia és akarat napról napra véghezvinni. Egyedül rettentő nehéz helytállni. A mindennapos korai kelés, a gyermek óvodába/iskolába való elvitele, teljesíteni a munkahelyen, tartani az időpontokat, elvégezni a házimunkát, bevásárlást úgy, hogy az ember esetleg napi 8 órát még dolgozik is, szinte lehetetlen. Nem beszélve a költségekről, amelyet akár még egy albérlet is nehezíthet, ami nem ritka a válás után, ha költözésre került a sor. A hivatali ügyek intézése szintén nem egyeztethető össze egy normális 8 órás munkarenddel. Mindenképp szükséges tehát egy normális és elviselhető élethez a család modell újbóli megteremtése.

Ezt a napi körforgást egy gyermekét egyedül nevelő szülő mind inkább tehernek érzi és sokuknak a türelme is elfogy. Van, aki szinte beleroppan a napi tennivalókba. Általában három dolog az, amit tenni szoktak a társ nélkül maradt szülők ilyen helyzetben.

Az első, hogy bezárkózik, és nem enged magához és gyermekéhez közel senkit.

A második, hogy görcsösen keres egy társat és ezt legfőképp anyagi megfontolásból-, a napi terhek csökkentése érdekében teszi, ahol tulajdonképpen mindegy is számára, hogy kit talál, csak osztozzon az illető a terheiben.

A harmadik, (és ezek az emberek vannak igen kevesen), hogy tudatosan, reális értékrendek szerint újra szeretne felépíteni egy családot, keresni egy társat magának, akivel nem anyagi érdekek miatt költözik össze.

Persze az idő is óriási ellensége lehet a párkeresésnek, hiszen sok mindent össze kell hangolni, hogy akár egy-egy randi, vagy esetleg egy meghitt este kivitelezhető legyen.

Mindettől függetlenül a helyes út mindenképp az újbóli családalapítás. Egy meghitt család-modell felépítése, amely mind a szülő(k), mind a gyermek(ek) számára is fontos, és elengedhetetlen.

A LoveStories internetes felülete ideális és kényelmes megoldás lehet a társra vágyó-, egyedülálló szülők számára, hiszen nem kell kimozdulni otthonról egy ismerkedés kezdeti lépéseinek megtételéhez. Egy egyedül maradt szülővel való kapcsolat kialakítása óriási felelősség és rengeteg türelmet, odafigyelést követel meg mindkét fél részéről.

Nem okozhat a gyermekben egy újabb törést az esetleges új kapcsolat megszűnése, ha mégsem jön össze. Ezért arra is oda kell figyelni, hogy mit és mikor osztunk meg a gyerekkel és mit érzékel az a gyermek a történésekből. Persze ez függ a gyermek életkorától is. Ezt egy következő írásunkban bővebben is taglaljuk.

Fontos tehát, hogy ne egy link-, esetleg szava hihetetlen partner irányába lépjen. Ebben nyújt nagy segítséget a LoveStories a minősített tagjaival, hiszen a minősített tagokkal mi már személyesen is beszélgettünk irodáink egyikében, és munkatársaink leellenőrizték az adott tag fényképét, adatlapját és az azon megjelenő alap-információk hitelességét.

A partner jelölttel ön a LoveStories rendszerében sokáig el is beszélgethet az első találkozó előtt, amely szintén egy biztonsági- és visszaigazolási pont lehet, hogy az elvárásai, elképzelései mennyire illenek a kiválasztott partnerre.

Igen nehéz megtalálni az egyensúlyt az új kapcsolatban, amikor a gyermek úgy érzi, hogy valaki elveszi az ő anyukáját, vagy apukáját. Minden új (gyermekes szülővel kialakuló) kapcsolatban ezért természetesnek mondhatóak a súrlódások.

Éreztetni kell gyermekkel, hogy bármikor, bármiben számíthat önre és új társára is. Lényeges szempont, hogy a gyermek számára a megszokott napirend ne változzon. Ez nagy türelmet kíván a gyermektelen féltől is. Sokan a napi kötelességek és türelempróbák láttán nem ritka, hogy meg is futamodnak, ezért nagyon fontolja meg, hogy mikor ismerteti meg gyermekével új partnerét, illetve mennyire biztos a kettőjük közötti kötelék.

Nagyon fontos, hogy a gyermekét soha ne csapja be. Például, ha elmegy egy randira (persze azt nem feltétlen kell közölnie, hogy hová is megy) és azt mondja gyermekének, hogy egy adott időpontra otthon lesz, akkor az legyen is úgy.

A kialakuló kapcsolat érdekében randi-partnerének már az első randin mondja el, hogy gyermeke van. Érdemes tiszta lappal kezdeni. Ezzel sok problémát előzhet meg és gyorsan ki fog derülni az is, hogy partnerét ez mennyire befolyásolja az önnel való kapcsolat kialakításában.

Rendkívül fontos, hogy túlzásba ne essen, tehát ne a gyermeke legyen állandóan a középpontban. A partner jelöltjének éreznie kell, hogy ő is ugyanolyan fontos lesz az életében, mint a gyermeke, és fordítva. Tehát nem teheti meg azt, hogy vagy a gyermekét, vagy a partner jelöltjét előtérbe helyezi egyiket a másik rovására. A gyermeket gyermekként, a társát pedig társként kell kezelni.

Összegezve tehát, ha egyedül neveli gyermekét, akkor sem kell lemondania saját magáról és emberi életéről. Fontos, hogy hosszú távon tudjon teljes értékű életet élni. Ne feledje, hogy mindenkinek szüksége van társra és családra. Ez alól ön sem kivétel.

Hasznos időtöltést és sikeres társkeresést kívánunk oldalainkon!

Kapcsolódó tartalmak